7ο Διεθνές Συνέδριο Ορυκτού Πλούτου

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Ορυκτού Πλούτου στις 2 Ιουνίου, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην Ελληνική οικονομία και στους στόχους που πρέπει να θέσει η Ελληνική πολιτεία, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό κλάδο ανάπτυξης για τη χώρα. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Η συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού συνεισφέρει το 3,4% του ΑΕΠ ενώ απασχολούνται πάνω από 84000 εργαζόμενοι σε άμεσες και έμεσες δραστηριότητες χωρίς να συνυπολογίζουμε της ηλεκτροπαραγωγή που στηρίζεται στην εξόρυξη του λιγνίτη.

• Αντιστέκεται στην Κρίση και παρόλη την πτώση του τζίρου η μείωση των θέσεων εργασίας ήταν αμελητέα, ενώ ο εξαγωγικός προσανατολισμός του κλάδου συνεισφέρει θετικότατα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.

• Αρα η παρούσα κυβέρνηση που αναρωτιέται σήμερα από που θα έρθει η ανάπτυξη ας ασχοληθεί λίγο ποιο πολύ με τον κλάδο εξόρυξης, ας βοηθήσει τις εν εξελίξει επενδύσεις να προχωρήσουν, ας διευκολύνει νέες επενδύσεις να έρθουν αντί να βάζει εμπόδια και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν….. Ανάπτυξη, δουλειές, έσοδα στο κράτος, ευημερία στους πολίτες.

• Τρανταχτό παράδειγμα η επένδυση στις Σκουριές που πέφτει θύμα ιδεολογικών αγκυλώσεων, αλλά και προεκλογικών δεσμεύσεων. Δηλαδή έχουμε την περίπτωση που ο πολιτικός που επένδυσε την πολιτική του ανέλλιξη και επιβίωση, κατηγορώντας και σπιλώνοντας μια επενδυτική προσπάθεια, μένει μετεκλογικά στιλωμένος στην εξωπραγματική αποψή του, για να μην εκτεθεί στους ψηφοφόρους που παρέσυρε μαζί του.

• Στόχος της Ελληνικής πολιτείας πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων δηλαδή εξ ορισμού πολύτιμων φυσικών πόρων πεπερασμένων και μη ανανεώσιμων, εξαιρουμένης της γεωθερμίας, που θα πρέπει να αξιοποίουμε με όρους βιώσιμης διαχείρισης και διατηρησιμότητας.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn