Ο Κώστας Σκρέκας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., μιλάει στην «axianews» το Σάββατο 16/9, για τις ενεργειακές βλέψεις της Ιταλίας και της Γαλλίας στη χώρα μας, καθώς και για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε κάθε τομέα, αν θέλουμε να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Γράφει ο Φίλης Καϊτατζής
«Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αναδείξει τη δυναμική της χώρας μας για ανάπτυξη και πρωτοπορία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη διαφάνεια», δηλώνει στην «axianews» ο Κώστας Σκρέκας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Ο τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στη «σκιώδη κυβέρνηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται για τις ενεργειακές βλέψεις της Ιταλίας δεδομένης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι στη χώρα μας και για την προηγηθείσα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Υποστηρίζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο «κάνει τη δουλειά του» με αφορμή σχόλια για καθυστερήσεις αποφάσεων αδειοδότησης και τάσσεται υπέρ της απλοποίησης διαδικασιών για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Αναλυτικά οι θέσεις του αναπτύσσονται στη συνέντευξη που ακολουθεί.
-Τι αποκόμισε η χώρα μας από την επίσκεψη Μακρόν σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα;
Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και στο πνεύμα αυτό επισκέψεις όπως αυτή του Προέδρου Μακρόν είναι κρίσιμες. Και είναι σαφές πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα.
Ως ΝΔ έχουμε αποδείξει ότι βάζουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας, χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτική διάθεση. Υποστηρίζουμε, ενεργά, έμπρακτα τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις και κάθε επαφή Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να συμβάλλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό κρατάμε ως θετικό στοιχείο από την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν.
-Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Patrick Pouyanne της Total «το ενδιαφέρον(της Γαλλίας) στην Ελλάδα» εντοπίζεται σε τέσσερις τομείς: «Διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες υδρογονανθράκων. Έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα» Πιστεύετε ότι θα «περπατήσουν» οι βλέψεις αυτές της Γαλλίας και αν τα συμφέροντά μας συμπίπτουν με τα δικά της ή πρέπει να συμπίπτουν, για γεωπολιτικούς λόγους;
Η Ελλάδα εδράζεται πάνω σε ένα πλούσιο υπέδαφος. Υπάρχει ορυκτός πλούτος που μπορεί να αναδείξει τη δυναμική της χώρας για ανάπτυξη και πρωτοπορία, με σεβασμό στο περιβάλλον στη διαφάνεια και στη διαύγεια. Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες Έλληνες και ξένοι επενδυτές, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τους «συμμάχους» και συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια. Την εκκίνηση πρέπει και οφείλει να την κάνει η Ελλάδα μέσα από την έκδοση ξεκάθαρων και δίκαιων προσκλήσεων σε διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
– Γράφτηκε ότι εκφράστηκαν παράπονα από γαλλικής πλευράς «για καθυστερήσεις του Ελεγκτικού συνεδρίου στην έγκριση της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας δυτικά της Κέρκυρας-οικόπεδο 2- βάσει διαπιστώσεων της κοινοπραξίας TOTAL-Edison-ΕΛ.ΠΕ. Θωρείται ότι αυτό ενδέχεται να έχει να κάνει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί επενδύσεων στην χώρα μας ή το ελεγκτικό πριν εκδώσει απόφαση πρέπει να μελετά το θέμα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας;
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, έχει θεσμοθετηθεί από την Ελληνική Πολιτεία και του έχει αποδοθεί ένας συγκεκριμένος ρόλος: έλεγχος των δαπανών του κράτους – Δημοσίου και ΟΤΑ -, καταλογισμός των “δημοσίων υπολόγων” (έλεγχος και απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές του Δημοσίου), ενώ έχει δικαστικές αρμοδιότητες και σε ορισμένες μισθολογικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα ανεξάρτητο όργανο, στην υψηλότερη βαθμίδα της Δικαστικής εξουσίας μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμο να μην το εμπλέκουμε σε πολιτικές συζητήσεις και πολύ περισσότερο, να μην του αποδίδουμε ευθύνες για πολιτικά ζητήματα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει τη δουλεία του. Η συζήτηση ωστόσο για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι ανοιχτή και πάντα επίκαιρη, καθώς βελτίωση επενδυτικού κλίματος σημαίνει περιορισμός της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών.
-Στις 14/9 πραγματοποιείται το πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στην Κέρκυρα μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Τζεντιλόνι .Στα ενεργειακά η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού εστιάζεται: α)Στο ενδιαφέρον της εταιρίας SNAM (ηγείται μεγάλης ευρωπαϊκής κοινοπραξίας) για τον ΔΕΣΦΑ, β) στον αγωγό IGI(προωθείται από την ιταλική EDISON ως προέκταση του Turkish Stream) για μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, γ) στην λιανική αγορά φυσικού αερίου για μεγαλύτερη διείσδυση στις ΕΠΑ (εταιρίες παροχής αερίου)-ήδη η ιταλική ENI έχει το 49% του μάνατζμεντ ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και στα λιγνιτικά που η Ιταλία επιθυμεί να επενδύσει αν δοθούν πακέτο με υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ. Πως πρέπει να κινηθεί η χώρα μας ή ώστε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα της;
Στη ΝΔ πιστεύουμε στις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να αναζωογωννήσουν την οικονομία της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης είναι να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις σε κάθε τομέα. Το Ελληνικό κράτος με τη δημόσια διοίκηση και τις υδροκέφαλες ΔΕΚΟ υπήρξε για χρόνια ο μεγάλος ασθενής, που οδήγησε σταδιακά οικονομία και κοινωνία σε μαρασμό και χρεοκοπία. Η συμμετοχή σε επενδυτικά σχήματα και επιχειρήσεις του δημοσίου, εταιρειών προερχόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση – άρα συμβατών με το Κοινοτικό κεκτημένο – αλλά και από τρίτες χώρες αξιολογείται θετικά, υπο την προυπόθεση ότι διασφαλίζεται ο ρόλος της χώρας σε κρίσιμες υποδομές όπως είναι οι ενεργειακές και χωρίς να απειλείται η εθνική μας κυριαρχία.
-Στην χώρα μας δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τα αναπτυξιακά σχέδια. Τι δεν γίνεται σωστά, πάσχουμε στην νομοθεσία, στην συνεννόηση τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης, υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα;
Αναπτυξιακά σχέδια, επενδυτικά σχέδια σημαίνουν ταυτόχρονα και περιβαλλοντική προστασία. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο κι έδω κάτι πάει στραβά στη χώρα μας. Τι είναι αυτό; Γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα διαδικασίων και έλλειψη τυποποίηση, πολυνομία χωρίς τη σχετική κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, επικάλυψη αρμοδιοτήτων στη δημόσια διοίκηση και ασάφειες, έλλειψη εκσυγχρονισμού σε θεσμικό επίπεδο και υλικοτεχνική υποδομή (μηχανοργάνωση). Τα μέρη αυτά αποτελούν κομμάτια ενός παζλ με τίτλο αποθάρρυνση επενδύσεων.
Θα δώσω ένα μόνο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2014 η Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ έφερε το Ν4269/2014, που αποτέλεσε μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, εκσυγχρόνιζε τις χρήσεις γης και διευκόλυνε τις επενδύσεις μέσα από απλοποίηση χρήσεων γης και αδειοδοτικών διαδικασιών. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρχισε σταδιακά να «ξηλώνει» αυτή την πρωτοβουλία, με αποκορύφωμα τον Ν. 4447/2016, που οδήγησε στη συνολική κατάργηση του Ν. 4269/2014 και επανέφερε σε ισχύ ΠΔ του 1987 για τις χρήσεις γης. Πήγε δηλ. τη χώρα και την ανάπτυξη 30 χρόνια πίσω!