Άρθρο του Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στον Ελεύθερο Τύπο

Ισχυρή βιομηχανία, ισχυρή Ελλάδα

Η Ελλάδα του 2024 βαδίζει σταθερά, με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα τού σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της εσωστρέφειας του 2019. Είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και πόλος έλξης μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Η οικονομική σταθερότητα που έχει εδραιώσει και η αξιοπιστία της Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καταστήσει τη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες, πιο ανθεκτική στις επάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Το μείγμα εκσυχρονιστικών μεταρρυθμίσεων και ελκυστικών χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία και τη βιομηχανία, αποδίδει καρπούς και αφήνει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι εποχές που η Ελλάδα περιγραφόταν με τα πιο μελανά χρώματα, ως «παρίας» της Ευρώπης, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αντίθετα, λαμβάνουμε διαρκώς επαίνους και εγκώμια. «Χώρα της χρονιάς» για το 2023 αποκάλεσε την πατρίδα μας ο «Economist», ενώ οι Times του Λονδίνου υπογράμμισαν ότι διαθέτει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της E.E.. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό δεν έγινε στην τύχη.

Υλοποιήθηκε χάρη στο σχέδιο και την συγκροτημένη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουμε. Χάρη σε αυτά η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια. Χάρη σε αυτά αναβαθμίζεται από διεθνείς οίκους αξιολόγησης όπως η Standard & Poor’s πριν από μερικές ημέρες.

Η χώρα μας έχει αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και μετασχηματίζεται ταχύτατα. Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, άνω των 70 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναβαθμίζοντας οικονομικά και γεωπολιτικά τη θέση μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην επαναβιομηχάνιση της χώρας σε τομείς στρατηγικής σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, εστιάζοντας στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρή βιομηχανία δεν νοείται, γι’ αυτό και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ουσιαστική στήριξη του βιομηχανικού κλάδου.

Η Ελλάδα διαθέτει μετά από πολλά χρόνια εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Σκοπός μας είναι η συμβολή της στο ΑΕΠ από 10,7% να ανέλθει στο 15% ως το 2030. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων (στόχος η αύξηση 15% φέτος και 70% ως το 2027) με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

Η βιομηχανία και η μεταποίηση έχουν ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα και η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της βιομηχανίας διαμορφώθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ (σε ονομαστικές τιμές) το 2022, ποσό που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2008. Οι 413.000 εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στη βιομηχανία το 2022 αποτελούν την καλύτερη επίδοση τα τελευταία δέκα χρόνια. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι η μεταποίηση επέδειξε ισχυρά δείγματα ανθεκτικότητας στις διεθνείς κρίσεις. Στο διάστημα 2019-2022 αύξησε την προστιθέμενη αξία της κατά 22%, ενίσχυσε τις εξαγωγές της από το 10.5% του ΑΕΠ στο 14.1% και δημιούργησε 36.000 νέες θέσεις εργασίας. Στα success stories καταγράφονται οι τομείς του φαρμάκου, των μετάλλων, της αγροδιατροφής, αλλά και ο εξοπλισμός της πράσινης μετάβασης.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης 5 φορές υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό γίνεται με συγκροτημένο σχέδιο, μελετημένες και κοστολογημένες πολιτικές. Οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξάνονται και θέλουμε ως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500. Η ανεργία μειώθηκε στο 9,2% και μέσα στο 2023 δημιουργήθηκαν 102.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 δισ. ευρώ από το 2019 (από τα 150 στα 200 δισ. ευρώ).

Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε για τα πολύ σημαντικά -και διόλου αυτονόητα- τεράστια βήματα που έγιναν. Ούτε εφησυχάζουμε. Σκοπός είναι να κινηθούμε με πιο γοργό βηματισμό στον δρόμο της ανάπτυξης για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το Πρόγραμμα για το οποίο την εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και θα συνεχίζει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για όλους τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους Με ορίζοντα όχι μίας τετραετίας, αλλά μιας γενιάς. Για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Για να μείνουν και να προκόψουν τα παιδιά μας στον τόπο τους, αναχαιτίζοντας τη δημογραφική κάμψη.

Για μια Ελλάδα που θα αναβαθμίζεται διαρκώς και θα ανταποκρίνεται με το βέλτιστο τρόπο στις διεθνείς προκλήσεις και τις επιταγές της εποχής μας. Για μια Πατρίδα, για την οποία είναι υπερήφανοι όλοι οι πολίτες της και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο εξωτερικό.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn