Δεν θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της ΔΕΗ

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκας συμμετείχε σήμερα στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) με τίτλο «Ενεργειακή Μετάβαση: Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες προοπτικές».

Ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2017, τα οποία όπως επεσήμανε ανακοινώθηκαν βράδυ Παρασκευής και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, κατήγγειλε το γεγονός ότι ούτε το μισό μισθοδοτικό κόστος των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. δεν καλύπτει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρίας το 2017.

«Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) της εταιρείας είναι χωρίς να συνυπολογισθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις μόλις 478 εκατομμύρια ευρώ όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή 821 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε «Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική εικόνα της εταιρείας, αν αφαιρεθούν τα ΥΚΩ των προηγούμενων ετών, δείχνει λειτουργικές ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκ ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ το 2017 ζημιωνόταν με 1 εκ ευρώ την ημέρα κάθε μέρα».

Ο κ. Σκρέκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού όπως σημείωσε, τρία χρόνια πριν, το 2014, η Δ.Ε.Η. παρουσίαζε λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDA) προ ΥΚΩ και προ προβλέψεων για επισφάλειες 1453,2 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μόλις τρία χρόνια η Δ..Ε.Η. έχει απολέσει 974,6 εκατομμύρια ευρώ ή 67% του περιθωρίου κέρδους της. «Δυστυχώς» είπε, οι ιδεοληπτικές εμμονές, οι ανέξοδες προεκλογικές εξαγγελίες και οι λαϊκίστικες πολιτικές οδήγησαν σε ακύρωση του προηγούμενου σχεδίου (μικρή ΔΕΗ) που θα έφερε τη ΔΕΗ με μικρότερο δανεισμό, λιγότερο προσωπικό, ισχυρότερη ρευστότητα και καλύτερη θέση στην αγορά.

Ο Τομεάρχης τόνισε, ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση της ΔΕΗ, αφού κάτι τέτοιο θα παρέσυρε μαζί της το σύνολο της οικονομίας, αλλά θα αναζητήσει άμεσα στρατηγικό επενδυτή, με εμπειρία στον κλάδο που θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, θα αναδιοργανώσει και θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία ικανή να ανταγωνιστεί ισότιμα στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την ενέργεια και γι αυτό χρειάζεται πολική βούληση και σχέδιο, διαβεβαιώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn