Επίσκεψη στη Λέσβο: “Η Κυβέρνηση στηρίζει με κάθε μέσο τους αγρότες στα νησιά”

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τους αγρότες στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λέσβο τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Στις επαφές που είχε με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, εκπροσώπους του τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και στη διευρυμένη σύσκεψη με αγροτικούς συνεταιριστικούς φορείς που διοργανώθηκε από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αιγαίου, ο κ. Σκρέκας σημείωσε με έμφαση ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για τους αγρότες που ζουν και παράγουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι πολιτικές που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια και την άρδευση. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, με τις οποίες οι αγρότες έχουν πλέον για πρώτη φορά τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων με τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα, σε ποσοστό ως 75% από 25% προηγουμένως. Σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για την προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, οι Έλληνες αγρότες μπορούν να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον να αποκτήσουν πρόσθετα έσοδα μετά την εξόφληση του τραπεζικού δανεισμού.

Στο θέμα της άρδευσης, ο κ. Σκρέκας επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και επενδύσεις σε αγροπεριβαλλοντικές υποδομές. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Λέσβο, απαιτείται πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν έργα που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Ο Υφυπουργός μίλησε επίσης για τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου της Λέσβου και των ελαιοπαραγωγών, ενώ επανέλαβε την σημασία της οργάνωσης των αγροτών σε μεγάλα, ισχυρά συλλογικά σχήματα, την οποία άλλωστε, όπως είπε, διευκολύνει και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn