Εξετάζονται οι επιπτώσεις του Κορωνοϊού σε όψιμο καρπούζι, φθινοπωρινή πατάτα και θερμοκήπια

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους παραγωγούς», επισήμανε την Τρίτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του τηλεοπτικού καναλιού Astra TV.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού στο όψιμο καρπούζι, τη φθινοπωρινή πατάτα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Ανάσα» στους αγρότες έδωσε και η ένταξη τους στους δικαιούχους της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά τη στενή συνεργασία που είχε το ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Οικονομικών. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των αγροτών που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος, ενώ για το αν οι αγρότες ενταχθούν στον 5ο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δοθεί σαφής απάντηση.

Για το 2021, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι αναμένεται η οριστικοποίηση του Μεταβατικού Κανονισμού και εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι. Το νέο έτος θα μελετήσουμε μέτρα που έχουν απόλυτη ανάγκη οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, τόνισε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω στο τραπέζι αξιολογούνται μέτρα για  νέους αγρότες, βιολογική γεωργία και την προώθησητων επενδύσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις που παρουσιάζει φέτος, μεσούσης της κρίσης, ο αγροτικός τομέας, σημειώνοντας ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαμε πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, έναντι ελλείμματος 700 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι Έλληνες αγρότες κάνουν εκπληκτική δουλειά, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου την επόμενη μέρα της πανδημίας η αύξηση των πωλήσεων που καταγράφεται φέτος να είναι σταθερή και σε μόνιμη βάση.

Ο Υφυπουργός διεμήνυσε ότι για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αρδευτικών έργων και αγροτικών υποδομών, κατασκευάζοντας έργα που θα δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή τις επόμενες δεκαετίες και θα διασφαλίσουν τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό και πιο ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα, κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn