Γενναία προκαταβολή για τις ζημιές από τον «Ιανό» – 14 εκατ. ευρώ στους Τρικαλινούς αγρότες για την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης

Στο 100% θα ανέλθει η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις ζημιές που προκλήθηκαν από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε η θεομηνία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και προσέθεσε ότι, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτείται η άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων.

Ο Υφυπουργός είπε ότι με την τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισάγονται ρυθμίσεις:

α) Για την αύξηση του ορίου αποζημίωσης στο 100% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, από 80% που είναι σήμερα.

β) Για τη δυνατότητα προκαταβολής της αποζημίωσης, με απώτατο όριο την 31η Ιανουαρίου 2021. Η προκαταβολή αυτή θα είναι γενναία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

γ) Την απαλλαγή των τελών εκτίμησης για τους αγρότες.

δ) Την επιχορήγηση του ΕΛΓΑ για τα έτη 2018 και 2019. Η επιχορήγηση αυτή είναι πέραν του ποσού των 30 εκατ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη πιστώνονται 14 εκατ. ευρώ στους Τρικαλινούς αγρότες

Εν τω μεταξύ από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Τρικαλινών αγροτών η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Η πληρωμή του ποσού συνολικού ύψους 13.942.500 ευρώ γίνεται και φέτος έγκαιρα και χωρίς προβλήματα, μετά τις συντονισμένες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υφυπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η καταβολή αυτού του ποσού θα ενισχύσει τη ρευστότητα των Τρικαλινών αγροτών και θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η εξόφληση του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, μαζί με το λεγόμενο πρασίνισμα και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας αναμένεται να καταβληθεί από τα μέσα ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn