“Η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας”

Η Κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προσδιορισμός του μηχανισμού υπολογισμού της οικονομικής στήριξης για την κάλυψη της μείωσης των πωλήσεων, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που οφείλεται στην πανδημία. Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 80% της παραγωγής..Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς η πτώση των πωλήσεων ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι στο πλαίσιο της στήριξης του κλάδου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μέτρων και δράσεων που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 (ΕΠΑλΘ), δεδομένου ότι, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, στο Πρόγραμμα υπάρχουν ακόμα σημαντικοί πόροι για να διατεθούν.

Επίσης, προωθείται με οργανωμένο τρόπο η ενίσχυση των δράσεων προβολής των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να κερδίσουν έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Γ.Στρατάκος και Κ.Μπαγινέτας.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn