Κώστας Σκρέκας: Διήμερη επίσκεψη στη Ροδόπη με μέτρα στήριξης των αγροτών

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, εξέφρασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου.

Το Σάββατο, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε την Κομοτηνή και συμμετείχε σε απανωτές συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Ο Υφυπουργός συζήτησε με παραγωγούς βαμβακιού, καπνών, τεύτλων, καθώς και κτηνοτρόφους, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ροδόπης και τις λύσεις που δρομολογεί η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναγέννηση της υπαίθρου.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμίσεων που θα διευκολύνει την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε οι αγρότες να μπορούν μέσα σε ορίζοντα 4-5 ετών να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, που ειδικά για τη Ροδόπη έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του πλούσιου και αναξιοποίητου μέχρι σήμερα υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Με την κατασκευή έξυπνων αρδευτικών συστημάτων, ταμιευτήρων και άλλων έργων υποδομής, θα μειωθεί σημαντικά το κόστος άρδευσης και ταυτόχρονα θα σταματήσει η άντληση υδάτων από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

«Η συνεργασία είναι μονόδρομος για τους αγρότες»

Το πρωί της Κυριακής, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε το Δήμο Ιάσμου και απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για τη «Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, για την αγροτική πολιτική και την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ισχυρή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Ο Υφυπουργός κάλεσε τους αγρότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα, ώστε να μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τη συλλογική οργάνωση των παραγωγών, σημείωσε και αφού υπενθύμισε τη μείωση του φόρου στο 10% για τα συνεργατικά σχήματα, προσέθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η συνεργασία είναι μονόδρομος, τόνισε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί επίσης την καλύτερη δυνατή επιλογή για τους αγρότες και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επισήμανε, θα ενισχύσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών και την αντιπροσωπευτικότητα των συνεταιρισμών.

Πριν την ομιλία του στην ημερίδα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τον κεντρικό χώρο της 3ης Γιορτής Τσίπουρου και συνομίλησε με παραγωγούς. Νωρίτερα, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν και συμμετείχε σε σύσκεψη με αγρότες της περιοχής.

Το Σάββατο, στην Κομοτηνή, ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κομοτηνής και Μαρωνείας, κ.κ. Παντελεήμων, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιάννη Γκαράνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κομοτηνής κ. Νίκο Τσαλικίδη.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn