Κώστας Σκρέκας: «Ο Τσίπρας υποσχέθηκε τον Παράδεισο και έφερε την Κόλαση»

«Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν», λέει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας και τονίζει ότι «ο Τσίπρας εξακολουθεί να υποτιμά και να εξαπατά τον ελληνικό λαό». Ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% που συμφώνησε η κυβέρνηση προκαλούν ασφυξία στη συμπιεσμένη επί οκτώ χρόνια εθνική οικονομία, ενώ σχετικά με το χρέος εκτιμά ότι θα είναι ακόμη μία διάψευση των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα.

  • Γιατί ζητούμενό σας παραμένει η πολιτική αλλαγή αν και τα πράγματα έχουν πάρει άλλο δρόμο με το κλείσιμο της αξιολόγησης;

Οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει την πολιτική εξαπάτηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν και μαζί με αυτές οι πολίτες είδαν τους φόρους να αυξάνονται, το αφορολόγητο να μειώνεται, τις συντάξεις να περικόπτονται και την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του Ελληνικού Λαού και συνεχίζουν την προσπάθεια εξαπάτησής του.

Οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη κυβέρνηση. Δεν τους αξίζει μια κυβέρνηση που μοναδικό μέλημά της είναι το πώς θα διατηρηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα.

Ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από την αρχή για μια συμφωνία αλήθειας με τους Πολίτες και με οδηγό αυτή, θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέψουμε τη σημερινή μιζέρια και παρακμή που μαστίζει τη χώρα.

  • Δεν σας προβληματίζει η υλοποίηση των μέτρων; Θα πετύχετε εσείς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος;

Τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, που συμφώνησε η Κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, προκαλούν ασφυξία στη συμπιεσμένη επί οκτώ χρόνια εθνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση επαίρεται πως έπιασε το στόχο για το 2016. Πώς όμως; Μέσα από μια υπερφορολόγηση, μέσα από μια φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων που δε φαίνεται να έχει τέλος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, για τα επόμενα χρόνια, ώστε να στηριχθεί και να εμπεδωθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα υποστηριχθεί από ένα φιλόδοξο στόχο πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

  • Η κυβέρνηση έχει στόχο την έξοδο στις αγορές μέχρι το 2018. Πιστεύετε ότι θα το πετύχει κι αν ΄΄ναι΄΄ θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο;

Η χώρα το 2014 κατάφερε να δανειστεί όχι μία αλλά δύο φορές από τις αγορές και ήταν ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από τον αναγκαστικό δανεισμό και τα μνημόνια που τον συνοδεύουν. Η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βγήκε στις αγορές με 3ετές και 5ετές ομόλογο και με απόδοση 3,5% και 4,95% αντίστοιχα, και ήταν στα πρόθυρα της ένταξης της στην ποσοτική χαλάρωση.

Αυτά όλα τα ανέκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ του δεν πληρώνω, του καταργώ τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο, του χαρίζω τα δάνεια και άλλα πολλά. Υποσχέθηκε τον «παράδεισο» σε όλους και έφερε την «κόλαση».

Και όχι μόνο. Έφερε δύο μνημόνια το τρίτο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 και το τέταρτο με μέτρα για το 2019 και το 2020. Άρα όχι μόνο δεν ολοκληρώνονται τα μνημόνια το 2018 αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δέσμευσε και την επόμενη κυβέρνηση με ακόμη ένα δυσβάσταχτο μνημόνιο που περικόπτει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο στις 5.800 ευρώ.

  • Τι νομίζετε ότι θα γίνει τελικά με το χρέος;

Το θέμα του χρέους θα είναι μια ακόμη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Τσίπρα. Υπόσχονταν προεκλογικά στους Έλληνες ονομαστικό κούρεμα και κατηγορούσε τη ΝΔ ότι η επιδίωξή της για διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε αποικία χρέους.

Σήμερα, κόντρα σ’ αυτά που έλεγε τότε, πανυγηρίζει επειδή προβλέπει ότι οι δανειστές θα επικυρώσουν αυτό που προσπαθούσε η ΝΔ και για το οποίο εκείνος αντιδρούσε σφόδρα.

  • Βλέπετε ότι θα χρειαστούμε κι άλλη χρηματοδότηση;

Όσο δε γίνονται μεταρρυθμίσεις, όσο η οικονομία είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, ο κίνδυνος για επιπλέον μέτρα και για επιπλέον χρηματοδότηση παραμένει. Μην ξεχνάμε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει το τέταρτο μνημόνιο με μέτρα 0,5 δις ευρώ για το 2018 και 3,6 δις ευρώ από το 2019 και μέτρα που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν αχρείαστα και κανείς από τους δανειστές δεν τα ζητούσε.

Συνεπώς, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

  • Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, μπορεί να το υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση και ποια η δική σας στρατηγική;

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολεμά την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποφεύγει τις μεταρρυθμίσεις, διογκώνει το κράτος και επιστρέφει σε αποτυχημένες πρακτικές κρατισμού και πελατειακής λογικής.

Στη ΝΔ πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους αλλά και λιγότερες δαπάνες, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις για ένα ευέλικτο, λειτουργικό και επιτελικό κράτος, ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία και η κοινωνία και να χρηματοδοτηθούν τα πλεονάσματα από την αύξηση του πλούτου και των εισοδημάτων και όχι από την αύξηση των φόρων.

  • Ποιες είναι οι ενστάσεις της Ν.Δ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Τι διαφορετικό έλεγε η δική σας πρόταση από αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση;

Ούτε ο χειρότερος εχθρός της ΔΕΗ δε θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Το 2014 η Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», την πώληση δηλαδή του 30% της ΔΕΗ που θα περιελάμβανε μονάδες παραγωγής (λιγνιτωρυχεία, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο) και πελατολόγιο λιανικής. Αυτό θα είχε λύσει εδώ και δύο χρόνια σειρά προβλημάτων, όπως της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ, ενώ θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία της επιχείρησης πάνω από 1,5 δις ευρώ. Αυτή η λύση όμως, κατηγορήθηκε και λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και στη συνέχεια ως Κυβέρνηση την ακύρωσε.

Σήμερα αυτή η Κυβέρνηση, αφού σπατάλησε δύο χρόνια εφαρμόζοντας εγκληματικές πολιτικές στη ΔΕΗ, συμφωνεί για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας με όρους ξεπουλήματος. Γιατί το ξεπούλημα μιας εταιρείας γίνεται μόνο όταν κάποιος οδηγήσει την εταιρεία στην πλήρη απαξίωση.

  • Πιστεύετε ότι αν γίνετε κυβέρνηση έχετε βρει τις συμμαχίες σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τόνους ότι την επόμενη ημέρα ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει ευρήτατη πολιτική συναίνεση με όρους ειλικρίνειας, προγραμματικής συμφωνίας και κοινού στόχου, που είναι η ανάταξη της πατρίδας μας. Ο σοφός Ελληνικός Λαός μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες θα οδηγήσει τις εξελίξεις.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn