Κώστας Σκρέκας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Συνεργασία και εξωστρέφεια είναι οι καταλύτες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Η συνεργασία των αγροτών σε μεγάλα συλλογικά σχήματα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας είναι οι καταλύτες για την ισχυρή ανάπτυξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο 4th ExportUSA Forum, «Exporting in a shifting world», που διοργάνωσε το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που δυσχεραίνουν τις εξαγωγές, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, προσέθεσε, προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία και να ανοίξουμε νέους δρόμους που θα οδηγήσουν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, στην προσέλκυση των νέων στην αγροτική παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ρόλο-κλειδί στη νέα εποχή για τον πρωτογενή τομέα θα παίξει η ενοποίηση των δυνάμεων και η συλλογική οργάνωση των παραγωγών σε μεγάλα και ισχυρά συνεργατικά σχήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και θα καταθέσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Σχετικά με την επιβολή δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που ανακοίνωσε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι χάρη στις πρωτοβουλίες και την οργανωμένη διαπραγμάτευση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε την ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων. Με την κατασκευή των έξυπνων αρδευτικών συστημάτων και άλλων έργων υποδομής, κατέληξε, θα επιτευχθεί η μείωση του κόστους άρδευσης και θα σταματήσει η υπεράντληση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn