Ο Υπουργός Ανάπτυξης στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» Κώστας Σκρέκας: «Η Θεσσαλονίκη μετασχηματίζεται σε κόμβο καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το ka-business.

Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε το σχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης για την καινοτομία, τονίζοντας ότι διοχετεύονται σε δράσεις 1,2 δισ. ευρώ ως το 2025. Θεσπίζονται κίνητρα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εμπλουτίζονται δομές και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση σε όλο το οικοσύστημα, ενισχύοντας τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά και την κοινωνία. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο εκπονείται η εθνική στρατηγική για την καινοτομία.

Μεγάλος στόχος, όπως δήλωσε, είναι να μετασχηματιστεί η Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας με διπλασιασμό του ποσοστού των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΑΕΠ (από 1,5% σε 3%) μέχρι το 2030. Η αύξηση της χρηματοδότησης, η βελτίωση του συντονισμού και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι τα τρία πεδία δράσης που συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως αποτελεί ήδη ένα Innovation Hub με εξαιρετική δυναμική και έχει προσελκύσει παγκόσμιους κολοσσούς της αγοράς. Έχει μετασχηματιστεί σε κόμβο καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη. Μίλησε για τα εμβληματικά έργα που αναπτύσσονται όπως το ThessIntec, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας με τον 1ο αγροδιατροφικό Κόμβο, η αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ και το πρόσφατο success story με την εξαγορά της ΒΕΤΑ.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε πως οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ το 2022 και η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης δημοσίων δαπανών στην Ευρώπη. Από το 2012 ως το 2022 ήταν πρώτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών τής Ευρώπης στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων την τελευταία πενταετία. Η αξία των ελληνικών startups από 1,1 δισ. ευρώ το 2017, σχεδόν οκταπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 8.2 δισ. ήδη από το 2022. To 2023 σημειώθηκαν έντεκα εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης πως το Υπουργείο Ανάπτυξης διοχετεύει 403 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εστιασμένες δράσεις καινοτομίας, ενισχύοντας όλα τα κομμάτια της αλυσίδας. Επιπλέον, το νέο «Ερευνώ – Καινοτομώ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής, πριμοδοτώντας για πρώτη φορά την κατοχύρωση πατέντας.

Στον δομικό αυτό μετασχηματισμό της οικονομίας μας, η καινοτομία είναι η ατμομηχανή που μας πηγαίνει στο μέλλον. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε πως η «καινοτομία είναι αυτό που περιγράφει ο Ελύτης ‘ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά και είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε εντατικά για να το πετύχουμε».

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974

Email επικοινωνίας: press@mnec.gr

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn