Μάχη με το χρόνο για τη γρήγορη αποζημίωση των αγροτών

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκε τη Δευτέρα η αυτοψία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα στις περιοχές της Θεσσαλίας που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Τη Δευτέρα ο Υφυπουργός βρέθηκε στο Δήμο Φαρσάλων, στο Δήμο Αλμυρού Βόλου και στο Δήμο Νέας Αγχιάλου, προκειμένου να καταγράψει αναλυτικά τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Συνομίλησε με γεωργούς και κτηνοτρόφους που είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν στην κυριολεξία κάτω από τόνους νερού.

Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε σε απανωτές συσκέψεις που έγιναν στα Δημαρχεία των Φαρσάλων, του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου, μαζί με τους Δημάρχους, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) Γιώργο Στρατάκο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε τους παραγωγούς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η Κυβέρνηση αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα «τρέξει» τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα δεσμευθούν τα ποσά που χρειάζονται από το τακτικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών για να δοθούν στους αγρότες που επλήγησαν.

Σημειώνεται ότι όσες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν μέσα από τις ήσσονος σημασίας κρατικές ενισχύσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη κινητοποίηση ώστε να μην χαθεί ούτε ένα λεπτό στην αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές και στην καταβολή των αποζημιώσεων. Δεν θα ανεχθούμε καμία καθυστέρηση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργά το απόγευμα ο Υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γ.Στρατάκο. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό την εκτίμηση των  ζημιών ώστε εν συνεχεία να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn