Μείωση φόρων και επενδυτική έκρηξη επί ΝΔ

«Η ΝΔ δεσμεύεται να κάνει πράξη αυτό το οποίο ήδη είχε ξεκινήσει το 2014 και διακόπηκε πρόωρα από την πιο υποκριτική, ανάλγητη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη Μεταπολίτευση», δηλώνει με κατηγορηματικότητα ο πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι επί των κυβερνητικών ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη θα συνεχιστεί η μείωση φόρων που ξεκίνησε το 2014, επί κυβερνήσεως ΝΔ, και διεκόπη βίαια από τον ΣΥΡΙΖΑ «που γονάτισε τους Έλληνες, με 14,5 δισ. ευρώ μέτρα».

Πώς εκτιμάτε την εφεξής πορεία της χώρας μετά την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές και τη μη λήψη αποφάσεων για το χρέος;

Είναι προφανές ότι η χώρα μας έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες και να διασχίσει μεγάλο δρόμο μέχρι να ξεφύγει από τον αναγκαστικό δανεισμό και την επιτήρηση. Το θέμα «χρέος» αποδείχθηκε άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και βέβαια ο ίδιος πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε στο θέμα του χρέους, καθυστέρησε τραγικά τη διαπραγμάτευση, έφερε 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα λιτότητας μέσα σε δυόμισι χρόνια, βύθισε την οικονομία σε ύφεση και διαψεύστηκε για πολλοστή φορά.

Το πραγματικό διακύβευμα, ωστόσο, είναι τι μπορεί κανείς να περιμένει από μια κυβέρνηση η οποία κινείται χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχευση, χωρίς προγραμματισμό και με μόνη έγνοια ποιο θα είναι το νέο αφήγημα, ώστε να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους Έλληνες.

Το νέο κυβερνητικό αφήγημα του Μαξίμου φαίνεται να είναι η «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια», δηλαδή χωρίς τη βαριά ατζέντα της προληπτικής γραμμής, μέσω της δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας ασφαλείας με χρήματα από τις δόσεις, αλλά και με μικρές εκδόσεις ομολόγων. Το θεωρείτε ρεαλιστικό;

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιανόητη προσπάθεια μετατροπής του μαύρου σε άσπρο. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει οριστική επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού, που προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση επενδύσεων, σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάσες ρευστότητας και επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντίθετα, εφαρμόζει παλαιοκομματικές πρακτικές δημιουργίας κομματικού στρατού στην κρατική μηχανή και ακατάσχετο λαϊκισμό. Διογκώνει, δηλαδή, το κράτος και συρρικνώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.Η κατανάλωση πέφτει και οι επενδυτές φεύγουν…

Παρ’ ότι δεν έχει επιχειρηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δρομολογείται η έξοδος της χώρας στις αγορές με επιτόκιο από το 4,95%, που είχε πιάσει το 2014 το ομόλογο που εκδόθηκε επί Σαμαρά. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε αυτό. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

Είναι κατάντημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνολικά και απόλυτη διάψευση του κ. Τσίπρα προσωπικά, μετά από δυόμισι χρόνια, 14,5 δισ. ευρώ μέτρα και δύο μνημόνια, να θεωρούν ως τεράστια επιτυχία την επιστροφή της χώρας στο 2014 και σε αυτό που ήδη είχε κατακτήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το φετινό καλοκαίρι έφερε στους Έλληνες εκκαθαριστικά αυξημένα στις περισσότερες περιπτώσεις έως και 40%, ακόμη κι αν είχαν μειωμένα έσοδα το 2016. Η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση των δυσβάστακτων φόρων. Πόσο εφικτό είναι αυτό, με δεδομένες τις συμφωνίες με τις οποίες δέσμευσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα για τα επόμενα χρόνια;

Είναι σαφές και ξεκάθαρο πως χρειάζεται μείωση της φορολογίας προκειμένου να πάρουν ανάσα οι Έλληνες πολίτες, που τα τελευταία δυόμισι χρόνια βιώνουν τον «Γολγοθά» της υπερφορολόγησης.

Η μείωση των φόρων μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στις θέσεις απασχόλησης. Η ΝΔ το έκανε πράξη το 2014, με τον διπλασιασμό σχεδόν του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 9.500 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους,τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε όλα τα παραπάνω και γονάτισε τους Έλληνες με μέτρα 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΝΔ δεσμεύεται να κάνει πράξη αυτό το οποίο ήδη είχε ξεκινήσει το 2014 και διακόπηκε πρόωρα από την πιο υποκριτική, ανάλγητη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη Μεταπολίτευση.

Πώς κρίνετε το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του διαλύουν τη μεσαία τάξη και δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και μια κοινωνία δύο ταχυτήτων: τους λίγους πολύ πλούσιους και τους πολλούς φτωχούς. Είναι απαράδεκτο σήμερα στη χώρα μας ο Έλληνας σκληρά εργαζόμενος για κάθε ένα ευρώ καθαρού εισοδήματος να πληρώνει άλλο ένα ευρώ στο κράτος.

Και ακόμη περισσότερο, ο Έλληνας αυτοαπασχολούμενος για κάθε ένα ευρώ να πληρώνει δύο ευρώ στο κράτος.

Το μακρύ χέρι του κ. Τσίπρα μπαίνει βαθιά στην τσέπη του κάθε Έλληνα νοικοκύρη και του στερεί τη δυνατότητα να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του. Η επιδότηση για μόλις 12 μήνες των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη δεν τον απαλλάσσει από την ασύλληπτη αδικία που έχει διαπράξει.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για υψηλά πλεονάσματα για την επόμενη πενταετία και για 2% μέχρι το 2060 και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι η λιτότητα θα είναι διαρκείας και τα προγράμματα προσαρμογής θα συνεχιστούν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πώς θα μπορέσει η ΝΔ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για αλλαγή πλεύσης στη χώρα;

Τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, που συμφώνησε η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, προκαλούν ασφυξία στη συμπιεσμένη επί οκτώ χρόνια εθνική οικονομία και στους οικονομικά αφαιμαγμένους Έλληνες φορολογουμένους. Η Κυβέρνηση επαίρεται πως έπιασε τον στόχο για το 2016, εξουθενώνοντας φορολογικά τους Έλληνες. Σχεδόν κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία εμπεριέχει μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει μία συμφωνία για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% για τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων και σειράς εξυγιαντικών ιδιωτικοποιήσεων, που θα προκαλέσει επενδυτική έκρηξη.

Η στρατηγική της ΝΔ προκρίνει τις μεταρρυθμίσεις ως πολιορκητικό κριό για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και κατ’ επέκταση για την αλλαγή στάσης εκ μέρους των πιστωτών. Και η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται πρόθυμη να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ήδη έχει προχωρήσει σε κάποιες από αυτές. Τι διαφορετικό θα φέρει η ΝΔ;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζεται δίγλωσση: Στο εξωτερικό δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις. Μπρός-πίσω, αναίτιες καθυστερήσεις, δογματικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις χαρακτηρίζουν την καθημερινή λειτουργία της.

Απόδειξη ότι, δυόμισι χρόνια τώρα, όλα πάνε προς το χειρότερο: Παιδεία, οικονομία, Υγεία, ασφάλεια. Μοναδικός της στόχος η δημιουργία κομματικού στρατού και η παραμονή τους στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Η ΝΔ δεν φοβάται να πει την αλήθεια και να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, ακόμη κι αν αυτό ενοχλεί τους νοσταλγούς των χρεοκοπημένων πολιτικών περασμένων δεκαετιών, που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση.

Η απόφαση είναι οριστική. Η ΝΔ θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν το ανάλγητο και αναποτελεσματικό κράτος σε μία σύγχρονη, αξιοκρατική και αλληλέγγυα πολιτεία.

Συνέντευξη στην Έλλη Τριανταφύλλου

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn