Μετά από τη «φοροκαταιγίδα» το ελληνικό κράτος έχει τα ίδια έσοδα με αυτά που είχε τέσσερα χρόνια πριν

«Πόσο υπερήφανοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αισθάνεστε γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει τρία χρόνια τώρα; Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία έχετε κάνει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία…», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018» στην ολομέλεια της Βουλής.

«Προδώσατε συντρόφους, προδώσατε ιδέες και προδώσατε αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν, τους Έλληνες πολίτες. Και ο εμπαιγμός συνεχίζεται.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε έναν Προϋπολογισμό του εμπαιγμού. Θα πρέπει ο εμπαιγμός πια να τελειώσει στην Ελλάδα.»

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία το 2014 υπήρχε ανάπτυξη 0.8% σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη ενώ σήμερα η Ελλάδα έχει τη μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι τρια χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΤΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καμία προεκλογική της εξαγγελία του κ. Τσίπρα δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα, έχουν περικοπεί συντάξεις και επιδόματα, ενώ καμία νομοθετική ρύθμιση δεν προστατεύει τον βιοπαλαιστή που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στο δάνειο του σπιτιού του.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=aSgmwd5t3ts&t=2s

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κώστα Σκρέκα:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Βέβαια, δεν θα προσπαθήσω να πείσω τον αξιότιμο συνάδελφο για την ορθότητα των στοιχείων τα οποία μόλις ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταϊκούρας, γιατί για να δει και να μπορέσει να διαβάσει τα στοιχεία πραγματικά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, θα πρέπει κατ’ αρχάς να βγάλει τα κομματικά γυαλιά. Γιατί δεν μπορεί να μην βλέπει αυτό το οποίο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία γραπτώς αναφέρει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη για το 2014, η οποία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ήταν 0,8% σε ετήσια βάση.

Όμως, επιπλέον αυτού, το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ανάπτυξη άνω των 1,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Από τότε και μετά, η ελληνική οικονομία έπεσε ξανά σε ύφεση, αγαπητέ συνάδελφε. Και το κακό δεν είναι ότι δεν βγαίνει το αφήγημα της Αντιπολίτευσης, όπως είπατε πριν. Δεν είναι αυτό το κακό για τους Έλληνες. Το κακό για τους Έλληνες, κύριε συνάδελφε, είναι ότι δυστυχώς δεν υλοποιείται τίποτε από αυτά που εσείς εξαγγείλατε. Αυτό είναι το κακό, ότι οι δικές σας προεκλογικές εξαγγελίες δεν βγαίνουν, της Κυβέρνησης δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι το πρόβλημα το ότι δεν βγαίνουν τα λεγόμενα της Αντιπολίτευσης.

Συζητάμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Προϋπολογισμό για το 2018. Το 2018 θα είναι το τέταρτο έτος διακυβέρνησης αυτής της χώρας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το ερώτημα το οποίο δημιουργείται, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι αν τελικά ο Προϋπολογισμός του 2018 έστω και κατ’ ελάχιστον προσεγγίζει τις προεκλογικές εξαγγελίες δύο φορές στις δύο εθνικές εκλογές του 2015, για τις οποίες προεκλογικές εξαγγελίες ο ελληνικός λαός σάς ψήφισε και σας εμπιστεύτηκε.

Τρία πράγματα σε γενικές γραμμές λέγατε το 2015. Το πρώτο είναι ότι θα προστατεύσετε τις συντάξεις και τους αδύναμους.

Το 2018, πέρα από τις περικοπές συντάξεων που έχετε κάνει τρία χρόνια τώρα, στον Προϋπολογισμό που έχετε φέρει προς ψήφιση περιλαμβάνονται επιπλέον περικοπές του ΕΚΑΣ, δηλαδή του επιδόματος εκείνου που παίρνουν οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τι λέγατε, επίσης, όλο το 2015 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια μέχρι να ανέλθετε στην εξουσία, μ’ ένα στόμα, μια φωνή; «Σεισάχθεια», «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η χρονιά όπου καμία νομοθετική διάταξη της δικής σας Κυβέρνησης δεν προστατεύει ούτε το παραμικρό σπίτι.

Δηλαδή σήμερα ο βιοπαλαιστής ο οποίος πήρε ένα δάνειο για να αγοράσει ένα σπιτάκι, να βάλει την οικογένειά του από κάτω και δεν πληρώνει το δάνειό του επειδή είτε έχασε τη δουλειά του είτε μειώθηκε το εισόδημά του, δεν καλύπτεται νομοθετικά από τη δική σας Κυβέρνηση και έχει επανέλθει ο φόβος ότι το σπίτι του αύριο ή μεθαύριο μπορεί να βγει στον πλειστηριασμό.

Τρίτον, -και με αυτό τελειώνω- είχατε υποσχεθεί -ο κόσμος τα ξέρει πολύ καλά πια στο πετσί του και δεν χρειάζεται να του τα λέμε, απλώς τα αναφέρουμε για να τα θυμηθείτε εσείς που δείχνετε ότι τα ξεχνάτε- ότι θα αυξήσετε τα εισοδήματα των Ελλήνων κι ότι ο ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα είναι 751 ευρώ.

Και σήμερα όλη η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει ότι πια η γενιά των 360 ευρώ είναι εδώ, έχει έρθει και είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει και δεν πρόκειται φυσικά να την αλλάξετε εσείς.

Το αποτέλεσμα ήταν, κύριε Υπουργέ της Οικονομίας και της Ανάπτυξης, τα δηλωμένα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, των συνταξιούχων και των ελευθέρων επαγγελματιών να μειωθούν το 2016 κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άρα, ο δρόμος που έχει πάρει η χώρα είναι πάρα πολύ στραβός. Και τελικά, ο Προϋπολογισμός αυτός του 2018, πέρα από αυτά τα οποία είπαμε –δεν τηρήσατε τίποτα από αυτά που είπατε, δεν μπορέσατε να κάνετε τίποτα, ούτε ένα στα δέκα-, τουλάχιστον είναι ένας προϋπολογισμός που αποδεικνύει ότι η οικονομική σας πολιτική πετυχαίνει;

Ακούστε δύο νούμερα: Για το 2018 προβλέπονται, με τα νέα μέτρα που θα φέρετε, καθαρά έσοδα 50,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε πόσα έσοδα είχε το κράτος το 2014; Είχε έσοδα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά το 2014, έχοντας φέρει μέτρα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ συν 9,9 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2018, με τα περισσότερα από αυτά να είναι φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα εσόδων για το κράτος, τέσσερα χρόνια μετά από αυτή τη φοροκαταιγίδα, το ελληνικό κράτος έχει τα ίδια έσοδα με αυτά που είχε τέσσερα χρόνια πριν!

Εάν εσείς πιστεύετε, κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κυρία Υπουργέ των Οικονομικών, ότι αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική σας έχει πετύχει, θα σας πω ότι τέσσερα χρόνια μετά και με 12 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους και περικοπές, το να πετυχαίνετε τα ίδια έσοδα με αυτά που είχαμε τότε, αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής σας στρατηγικής.

Όμως, δεν αποδεικνύει μόνο αυτό. Αποδεικνύει ότι καμία χρονιά από εδώ και πέρα, εάν συνεχίζεται η ίδια πολιτική, δεν πρόκειται να πετυχαίνετε τους στόχους των εσόδων, εφόσον δεν φέρνετε νέα μέτρα. Και γι’ αυτόν τον λόγο στον Προϋπολογισμό του 2018 φέρνετε νέα μέτρα, αλλά και για το 2019 έχετε ψηφίσει ήδη νέα μέτρα, μείωση αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπές συντάξεων.

Πόσο υπερήφανοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αισθάνεστε γι’ αυτά τα οποία έχετε πετύχει τρία χρόνια τώρα; Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πανηγυρίζετε γι’ αυτά τα οποία έχετε κάνει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία.

Προδώσατε συντρόφους, προδώσατε ιδέες και προδώσατε αυτούς που σας εμπιστεύτηκαν, τους Έλληνες πολίτες. Και ο εμπαιγμός συνεχίζεται.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε έναν Προϋπολογισμό του εμπαιγμού. Θα πρέπει ο εμπαιγμός πια να τελειώσει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και δεν ψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό για το 2018.»

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn