Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% με ΝΔ και θα δοθεί στους δήμους

«Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% με Νέα Δημοκρατία και θα δοθεί στους δήμους, έτσι όπως πρέ-πει» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για τη μεταφορά στους δήμους της είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας, ο κ. Σκρέκας παρατήρησε ότι «για να δικαιολογήσει όλο αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του τέσσερα χρόνια τώρα, αυτή τη στασιμότητα και αυτή την κατάσταση και την απόγνωση, στην οποία έχει έρθει ο ελληνικός λαός, προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να ρίξει το βάρος αλλού, να αλλάξει την ατζέντα».

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε το αυτονόητο, αυτό που ισχύει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ -καταρχήν εμείς θα τον μειώσουμε 30% σε όλους, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- θα κατευθυνθεί στους δήμους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει επί της ουσίας την ανεξαρτησία και των αποφάσεων των πολιτικών, αλλά και των οικονομικών πραγμάτων» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν υφίσταται θέμα συνταγματικότητας για την υλοποίηση της πρότασης ο κ. Σκρέκας εξήγησε: «Το Σύνταγμα μιλάει για οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία διασφαλίζεται μόνο με τον τρόπο που λέει ο κ. Μητσοτάκης. Σήμερα, οι δήμοι εξαρτώνται από την κεντρική πολιτική εξουσία. Σήμερα, τρέχουν οι δήμαρχοι και παρακαλάνε τον εκάστοτε υπουργό για να τους δώσει μερικά ψίχουλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν ρωτήσετε έναν δήμαρχο θα σας πει ότι τις μισές μέρες του χρόνου, τις μισές μέρες της εβδομάδας, τις περνάνε στο κέντρο των Αθηνών για να προσπαθήσουν να φέρουν μερικά χρήματα στην περιοχή τους. Αυτό το πράγμα θα σταματήσει να υπάρχει».

«Ένας δήμος», συνέχισε ο τομεάρχης της ΝΔ, «θα μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά του, θα μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, να φέρει επιχειρήσεις στην περιφέρειά του, να φέρει δραστηριότητες επιχειρηματικές, που μπορεί να του δίνουνε ανταποδοτικά τέλη, άρα θα μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη στους υφιστάμενους δημότες του».

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική να έλθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, ο κ. Σκρέκας επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι «είτε πριν τις εθνικές εκλογές τις δικές μας, είτε μετά, εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτή η συμφωνία να μην κυρωθεί».

«Είναι θέμα του γειτονικού λαού να αποφασίσει για το πώς βλέπει αυτή τη συμφωνία. Αλλά είναι κρίμα, όμως από την εδώ πλευρά, δηλαδή οι δικές μας πολιτικές δυνάμεις -και αναφέρομαι στο συνέταιρο του κ. Τσίπρα- να παρακαλάνε μέσα τους να μην περάσει η συμφωνία από το δημοψήφισμα των Σκοπίων, για να μην έρθουν εκείνοι σε δύσκολη θέση την επόμενη μέρα. Δηλαδή, έχουμε φτάσει τώρα τα εθνικά συμφέροντα της δικιάς μας πατρίδας, τα δικά μας εθνικά θέματα, να ελπίζουμε ότι θα προστατευτούν μέσα από ένα δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Αυτό νομίζω ότι κάτι σημαίνει, ότι κάτι δεν πάει καλά» ανέφερε.

Σχετικά, εξάλλου, με τη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενδεχόμενης κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό, ο κ. Σκρέκας είπε: «Για να έχει ξεκινήσει ένας τέτοιος έλεγχος, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης να ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για τους πρόσφυγες, για την υποστήριξη των προσφύγων, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να ελεγχθεί. Από εκεί και πέρα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

«Θα πρέπει να καταλήξει η έρευνα για να δούμε αν υπάρχουν ή όχι. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν οι ενδείξεις όμως, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή έχουν χρησιμοποιηθεί για τους πρόσφυγες και ρωτάει κανείς πώς είναι δυνατόν να έχει δαπανηθεί ένα τέτοιο τεράστιο ποσό και από την άλλη να βλέπουμε αυτές τις εικόνες ντροπής στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποστήριξης προσφύγων και υποδοχής» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn