Ομιλία Κώστα Σκρέκα σε συνέδριο για την Ενεργειακή Οικονομία και τις Μεταφορές

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκας παραβρέθηκε στo «1o Συνέδριό για το Eco Mobility» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics). Ο κος Σκρέκας σημείωσε τη σημαντική συμβολή του Eco Mobility για την αειφορία και τη μετάβαση των μεταφορών σε ένα πλαίσιο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Αρχικά αναφέρθηκε στον πεπερασμένο χαρακτήρα των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος θα οδηγήσει στην εξάντληση των βεβαιωμένων αποθεμάτων στα επόμενα 30 χρονιά. Στις μεταφορές ειδικά αναλογεί ένα τόσο μεγάλο ποσό κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, το οποίο είναι ικανό να τις κατατάξει στη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών CO2. Αναμένεται δε ότι ως το 2050, θα υπερδιπλασιαστούν οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν το μέγιστο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την αύξηση. Το κόστος επίσης των μεταφορών είναι σημαντικό για την οικονομία, δεδομένου ότι σε ένα αστικό νοικοκυριό η δαπάνη για μετακίνηση μπορεί να ανέλθει έως το 16% των εσόδων του. Ειδικότερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά, το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερβαίνει το 25% στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Για τους ανωτέρω λόγους υποστήριξε τη σημασία της μετάβασης σε ολοκληρωμένες επιλογές μεταφορών, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη να αναπτυχτούν δράσεις που δίνουν προτεραιότητα στο περπάτημα και την ποδηλασία, στις δημόσιες συγκοινωνίες και την από κοινού χρήση οχημάτων. Δράσεις δηλαδή που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελιών.

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ελληνική Πολιτεία επιβάλλεται να προνοήσει και να σχεδιάσει μέτρα για το μέλλον των μεταφορών για τη μετάβαση σε μεταφορές μειωμένων ή και μηδενικών εκπομπών CO2 μέσω της ηλεκτροκίνησης. Γι’ αυτό επισήμαινε και την ανάγκη τόσο της θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου όσο και της δημιουργίας υποδομών, για την ηλεκτροκίνηση των ιδιωτικών και των δημοσιών μέσων μεταφοράς.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn