Ομιλία στο «Circle the MED Forum»: Η αλλαγή του μοντέλου καλλιέργειας θα οδηγήσει στη βιώσιμη αγροτική παραγωγή

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στις αγροτικές περιοχές της χώρας, επισήμανε την Τρίτη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο «Circle the MED Forum» σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τα εμπόδια για την «πράσινη» ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ήταν κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε ο κ Σκρέκας. Η προτεραιότητα αυτή θα γίνει πραγματικότητα, στηρίζοντας τους Έλληνες αγρότες ώστε να είναι βιώσιμοι, δηλαδή να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα, να παράγουν ποιοτικά, υγιεινά προϊόντα για τους καταναλωτές και να προστατεύουν το περιβάλλον, σημείωσε ο Υφυπουργός.

Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα συμβάλει στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Η ορθολογική χρήση των εισροών όπως τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τον νερό, θα βελτιώσει την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος παραγωγής, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή, καθώς και η ανορθολογική χρήση των φυσικών πόρων όπως είναι το νερό, Για να επιτύχουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων, θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο καλλιέργειας, εφαρμόζοντας νέες πρακτικές, όπως η γεωργία ακριβείας, στην καθημερινή ζωή του αγρότη, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν επίσης η εκπαίδευση και ένα ανοιχτό σύστημα γεωργικών συμβουλών. Ο Υφυπουργός ανέδειξε επίσης τη σημασία κατασκευής σοβαρών αγροτικών υποδομών, όπως τα μικρά φράγματα και οι ταμιευτήρες, για τη συλλογή του βρόχινου νερού και εν συνεχεία τη μεταφορά του με κλειστά αρδευτικά συστήματα στις καλλιέργειες, επιτυγχάνοντας την προστασία των φυσικών πόρων και την αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η επαναχρησιμοποίηση υδάτων από τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στις μεγάλες πόλεις. Κάτι πολύ φιλόδοξο σε αυτό τον τομέα θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, είπε ο κ. Σκρέκας.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο εθνικό σχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών. Υλοποιώντας μια συνεκτική πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα διασφαλίζουμε ότι θα επιτευχθεί στις αγροτικές περιοχές η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, κατέληξε.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn