Ομιλία στο Συνέδριο του Economist: Ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών υποδομών «κλειδί» για τη μετάβαση στην ανταγωνιστική γεωργία

Η Κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών υποδομών, με το οποίο θα διασφαλίσει την επιτυχή μετάβαση σε μια γεωργία που θα είναι ανταγωνιστική και ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του, την Παρασκευή, στο 4ο Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργάνωσε ο Economist στην Αθήνα.

 

Μιλώντας στη θεματική ενότητα «Κλιματική Αλλαγή και Διατροφή», ο Υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός στη χρήση του νερού και γενικότερα όλων των εισροών, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής στρατηγικής από το αγρόκτημα στο πιάτο. Με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών θα καταστεί δυνατή η συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου νερού, παράλληλα με την προστασία των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε.

Με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί επίσης και το παράδοξο φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, από τη μία πλευρά να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες και από την άλλη πλευρά οι ίδιοι οι αγρότες να πληρώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για να αντλήσουν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα για να αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους.

Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ελληνική γεωργία πολύ γρήγορα μπορεί να μεταβεί σε μια νέα εποχή που θα διακρίνεται για τα ανταγωνιστικά προϊόντα και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση θα παίξει το σύστημα γεωργικών συμβούλων που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να βελτιωθεί η εκπαίδευση των αγροτών και οι παραγωγοί να μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες πρακτικές έξυπνης γεωργίας. Ζητούμενο είναι να παράγουμε ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα τους στους καταναλωτές ώστε και οι παραγωγοί να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές, είπε ο Υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της διατροφής στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο κ. Σκρέκας ανέδειξε τη σημασία της σωστής κατανάλωσης τροφίμων. Μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθορίζοντας νέες προτεραιότητες με έμφαση στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην παραγωγή ενέργειας από τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, ανέφερε ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές ώστε να υιοθετηθούν αυτές οι οποίες είναι οι πιο κατάλληλες για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn