Ομιλία του ΥΠΑΑΝ Κώστα Σκρέκα στη Βουλή για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα,

στην Ολομέλεια της Βουλής

κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας με θέμα:

«Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

Η τροπολογία αφορά στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια πλευρά να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τις τράπεζες να αναπνεύσουν οικονομικά και να αποφύγουν το κλείσιμο. Και από την άλλη, μέσα από τη διάσωση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχυθεί αποφασιστικά η εθνική οικονομία και η απασχόληση.

Η τροπολογία αποσκοπεί στην ελάφρυνση ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίων, από δυσβάσταχτα χρέη προς τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας. Σήμερα περίπου 180.000 μικρού μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτές οι επιχειρήσεις κλείσουν.

Μέσα από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων χιλιάδες επιχειρήσεις θα διασωθούν. Επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν. Η ρύθμιση θα έχει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα χρόνια μέσω από την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν πρακτικά σχεδόν καμία ελπίδα να εισπράξουν έστω και μέρος των οφειλομένων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση το όφελος θα είναι αμοιβαίο. Ένα μεγάλο μέρος του βάρους των χρεών θα φύγει από τους ώμους των επιχειρήσεων και θα τους δοθεί μια μεγάλη ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα λάβουν έστω και μέρος των οφειλομένων. Θα διασφαλιστεί έτσι η συνέχιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη φάση της εξυγίανσης και το ελληνικό κράτος ανακτά την αξιοπιστία του και τη διεθνή εμπιστοσύνη. Σταδιακά αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην οδό της ανάπτυξης. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και καταπολεμούμε την ανεργία. Εκείνο που κατακτήσαμε μέσα από τη συνετή αξιοποίηση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι ότι πλέον πατάμε σε στέρεο έδαφος. Δεν είναι ώρα για χαλάρωση των προσπαθειών μας. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα που θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά σήμερα.

Η νέα ρύθμιση αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της προσπάθειας. Απεγκλωβίζει χιλιάδες επιχειρήσεις από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τα υψηλά και μη βιώσιμα χρέη, σώζει θέσεις εργασίας και συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων προς την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Με όλους αυτούς τους τρόπους ενισχύει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου: της βιώσιμης μακροχρόνιας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές πια βάσεις.

Σε παρέμβασή του μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συστήνεται Επιτροπή με αρμοδιότητες την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων του παρόντος νόμου, το συντονισμό και την υποστήριξη των συμμετεχόντων φορέων και αρχών, τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών και άλλων στοιχείων. Κατά συνέπεια, δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις διατάξεις της ρύθμισης. Επιπλέον, στη ρύθμιση εντάσσονται αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

 


 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα
κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα:
«Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής μια πάρα πολύ σπουδαία ρύθμιση. Μία ρύθμιση, που πράγματι, αφορά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς τις τράπεζες να αναπνεύσουν οικονομικά και να αποφύγουν το κλείσιμο. Και από την άλλη, μέσα από τη διάσωση επιχειρήσεων και ιδιαίτερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε αποφασιστικά την εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πλέον μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2015 η ανάκαμψη θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και δεν είναι κάτι το οποίο υποστηρίζει η κυβέρνηση μόνο. Είναι και η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, για το 2015 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%, κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όλοι, κύριες και κύριοι βουλευτές, αναγνωρίζουν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση της ανεργίας. Το 2012, όταν η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως είναι σήμερα. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ήταν εφιαλτικός. Να θυμίσω ότι είχαμε 30.000 νέους άνεργους κάθε μήνα! Φέτος, για πρώτη φορά, μετά από χρόνια η ανεργία μειώνεται. Το καθαρό ισοζύγιο που διανύουμε τη χρονιά, το 2014, σε ότι αφορά στις νέες θέσεις εργασίας είναι τουλάχιστον 80.000. Και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, η θετική τάση θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της επιχειρηματικότητας των νέων. Και αυτό το πετυχαίνουμε. Τα στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι το 2013 η Ελλάδα βρισκόταν στη θέση 147 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ως προς την ευκολία έναρξης μιας νέας επιχείρησης. Το 2014, σύμφωνα με τη μέτρηση του ίδιου διεθνούς οργανισμού, η χώρα μας βρίσκεται στην 36η θέση. Δηλαδή, σημειώσαμε μία πρόοδο 111 θέσεων μόλις σε ένα χρόνο! Επιτεύγματα, λοιπόν,  σαν κι αυτό, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, δεν επιτυγχάνονται με ένα μαγικό τρόπο. Βασίζονται σε μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει σε αυτή τη χώρα σε βάθος πολλών ετών, υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση σε 30 μόλις μήνες.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι αρκετά αν δεν αποκατασταθεί κάτι πολύ σημαντικό. Και τι είναι αυτό; Η ρευστότητα στην αγορά.

Οι επιχειρήσεις, κύριες και κύριοι βουλευτές, δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν δεν έχουν  πρόσβαση σε κεφάλαια. Γι’ αυτό, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η  διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και είναι βέβαιο ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πηγαίνουν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Εκείνο που πρέπει και πάνω από όλα μας απασχολεί είναι να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Και ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θεραπεύει η ρύθμιση η σημερινή, είναι αυτό:  να ελαφρύνουμε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τα δυσβάσταχτα χρέη προς τις τράπεζες.

Γιατί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας. Και σήμερα, 180.000 τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις, μικρού και μεσαίου μεγέθους  βρίσκονται, δυστυχώς, σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτές οι επιχειρήσεις κλείσουν.

Μέσα, λοιπόν, από την ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων χιλιάδες επιχειρήσεις θα διασωθούν. Επιχειρήσεις που αλλιώς θα έκλειναν. Και όχι μόνο αυτό. Αυτή η ρύθμιση θα έχει και ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος. Γιατί, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αλλά μέσα από αυτήν τη ρύθμιση θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται.

Πρέπει όμως, να ξεκαθαρίσουμε κάτι κυρίες και κύριοι βουλευτές: ότι υπάρχουν πολλοί κυρίως, βουλευτές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση αυτή δεν ευνοεί τους οφειλέτες, ευνοεί, λένε τις Τράπεζες. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν λένε την αλήθεια, και δεν λέτε την αλήθεια, για άλλη μια φορά!  Παραπλανείτε, δυστυχώς! Για όφελος , το οποίο είναι μικροκομματικό. Γιατί με το παρόν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:    Σώζουμε επιχειρήσεις που επιβιώνουν μέσα στην κρίση. Και οι οποίες χωρίς αυτή τη βοήθεια κινδυνεύουν να κλείσουν. Κι έτσι να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η αλήθεια!

Γιατί οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι αδύνατον ούτως ή άλλως να εξυπηρετήσουν τις  υποχρεώσεις τους είτε προς τις τράπεζες είτε προς τρίτους, είτε προς το κράτος.

Με τη ρύθμιση που προτείνουμε, λοιπόν, το όφελος θα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις.  Ένα μεγάλο μέρος του βάρους των χρεών θα φύγει από τους ώμους των επιχειρήσεων αυτών. Και θα τους δοθεί μια μεγάλη ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία. Και έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Και επαναλαμβάνω το σημαντικότερο: η διάσωση των επιχειρήσεων αυτών θα έχει ως συνέπεια τη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Είναι αλήθεια, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι η χώρα εισέρχεται σε μία καινούργια φάση. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη φάση της εξυγίανσης και το ελληνικό κράτος ανακτά την αξιοπιστία του και τη διεθνή εμπιστοσύνη. Σταδιακά αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και βαδίζουμε με σταθερά βήματα στην οδό της ανάπτυξης. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και καταπολεμούμε την ανεργία.

Η προσπάθεια που η κυβέρνηση έχει καταβάλλει τα τελευταία 2,5 χρόνια, όμως, δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η κατάσταση, κάθε άλλο παρά ιδανική μπορεί να χαρακτηριστεί. Όμως εκείνο, το οποίο έχει κατακτήσει η χώρα μέσα από τη συνετή αξιοποίηση των θυσιών του ελληνικού λαού είναι ότι πλέον πατάμε σε στέρεο έδαφος. Δεν είναι ώρα, τώρα, για χαλάρωση των προσπαθειών. Δεν είναι και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά σήμερα.

Η ρύθμιση, λοιπόν, που σας καλώ να ψηφίσετε αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της προσπάθειας. Ανακουφίζει χιλιάδες επαγγελματίες. Απεγκλωβίζει χιλιάδες επιχειρήσεις από το θανάσιμο εναγκαλισμό με υψηλά δανειακά  χρέη. Σώζει δε θέσεις εργασίας. Συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων προς την πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Και με όλους αυτούς τους τρόπους ενισχύει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου: την βιώσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές πια βάσεις.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, θέλω να ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν με την ψήφο τους αυτήν την πρωτοβουλία. Η διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στόχος και πρέπει να είναι στόχος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι  όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Ας κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κομματικές περιχαρακώσεις να υπερισχύσουν του εθνικού συμφέροντος.

Η ψήφιση της ρύθμισης που συζητούμε σήμερα θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Θα διασφαλίσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Και ακόμα, κι αν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης διαφωνούν με ορισμένα επιμέρους σημεία, τους καλώ, τους καλώ να στηρίξουν το γενικό στόχο. Θα είναι μια πράξη ωριμότητας και ευθύνης και πολιτικού θάρρους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn