«Προγραμματίζουμε έργα 80 εκατομμυρίων ευρώ για τη Θεσσαλία»

Η Κυβέρνηση προωθεί έργα στη Θεσσαλία για τον αγροτικό τομέα, με επίκεντρο τη διαχείριση νερού, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε το Σάββατο από τη Λάρισα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 2ου Φεστιβάλ Θεσσαλικού Οίνου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Το Φεστιβάλ προέβαλε τις εξαιρετικές ποικιλίες του Θεσσαλικού κρασιού και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό για τους Θεσσαλούς αγρότες -και όχι μόνο- ζήτημα της διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και στις επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες στον πρωτογενή τομέα. Οι πρώτες πληρωμές προς τους αγρότες θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο.

Εθνικό σχέδιο διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων

Η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ «είναι παρά πολύ σημαντική γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας εάν δεν διασφαλίζουμε πρώτα τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η επισιτιστική ασφάλεια είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε ο κ. Σκρέκας. «Θα πρέπει», προσέθεσε, «να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και μια απ’ αυτές τις προκλήσεις είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εδώ στη Θεσσαλία, στον Θεσσαλικό κάμπο, το γνωρίζουμε πολύ καλά, το θέμα των υδάτων και της διαχείρισης είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

«Έχουμε φτάσει στο στη Λάρισα και σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλίας να αντλούμε νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από τα 300 μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε ο Υφυπουργός, καθώς, όπως είπε, «αυτό αυξάνει και το κόστος της άρδευσης από τη στιγμή που ο αγρότης χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ποτίσει τα χωράφια του», ενώ «από την άλλη, καταστρέφει και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα» και «έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωσης», που στη συνέχεια οδηγεί στο φαινόμενο της απερήμωσης. «Εάν δεν κάνουμε τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, «εκτιμάται ότι το 60% των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων και στη Θεσσαλία θα μετατραπούν σε ξερικές». «Γι΄αυτό», επισήμανε, «και η πρωτοβουλία που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτων που σήμερα χάνονται είτε προς τη θάλασσα είτε δεν αξιοποιούμε είναι παρά πολύ σημαντική».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι με βάση και αυτή την πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, δηλαδή του βρόχινου νερού. «Η Ελλάδα σήμερα, δυστυχώς, κατά 70% αντλεί νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και μόλις 30% χρησιμοποιεί το βρόχινο νερό. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Ήδη,το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε μελέτες έργων για τη διαχείριση του βρόχινου νερού, με μικρά φράγματα και κλειστά αρδευτικά δίκτυα. Ειδικά για τη Θεσσαλία προγραμματίζουμε έργα της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και νομίζω ότι αυτά τα γίνουν πολύ γρήγορα, ήδη προσπαθούμε να επιταχύνουμε ώστε να δημοπρατηθούν και ξεκινήσει η υλοποίηση και η κατασκευή τους» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

Επενδύσεις 1,5 δις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής

Αναφερόμενος στις επενδύσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των αγροτών για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τα Σχέδια Μεταποίησης. Για τα Σχέδια Βελτίωσης οι πληρωμές αναμένονται τον Ιανουάριο. «Από το 2020 θα ξεκινήσουν επενδύσεις της τάξης του 1,5 δις ευρώ, μιλώ για τα Σχέδια Βελτίωσης, για τα Σχέδια Μεταποίησης. Οι Έλληνες αγρότες επί 4,5 χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά χρήματα για να εκσυγχρονίσουν και να εκμηχανίσουν την παραγωγή τους» ανέφερε και προσέθεσε: «Από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουμε πληρωμές για τα Σχέδια Μεταποίησης και προσδοκούμε από τον Ιανουάριο να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης για να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε και τα Σχέδια Βελτίωσης. Η Θεσσαλία πρωτοπορεί σε αυτό, είναι από τις Περιφέρειες οι οποίες έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στην αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης. Άρα», κατέληξε ο Υφυπουργός, «με το που θα ολοκληρωθεί συνολικά η αξιολόγηση και μετά τις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδώσαμε, πιστεύουμε ότι αυτά θα επιταχυνθούν και από τον Ιανουάριο θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τους αγρότες».

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn