Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Νομού Τρικάλων

Αθήνα, 21/6/2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

– Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
– Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι παραγωγοί του Νομού Τρικάλων

Ολοσχερής καταστροφή στην πιο κρίσιμη εποχή για τις αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν οι καλλιεργητές του Νομού Τρικάλων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββατοκύριακου. Καλλιεργούμενες εκτάσεις λόγω των καταρρακτωδών βροχών τις τελευταίες ημέρες αλλά και της χαλαζόπτωσης έχουν υποστεί ζημιές, με τους αγρότες να βλέπουν τον κόπο τους να πάει χαμένος.

Σχεδόν καμία περιοχή δεν έμεινε εκτός των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα ακραία φαινόμενα της ανεμοθύελλας, της βροχόπτωσης και της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκαν στις 16 και 17 Ιουνίου, έπληξαν τις πεδινές περιοχές του Δήμου Τρικάλων, την Πύλη, τους Γόμφους, τον Άγιο Βησσαρίωνα, τη Φιλύρα, την Πιαλεία, τη Φήκη, το Παλαιομονάστηρο, τη Μουριά, το Δροσερό, την Πηγή και τη Λυγαριά (πρώην Δημοτικές Ενότητες Γόμφων – Πιαλείων – Πύλης), προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Από την δριμεία καταιγίδα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά κατέβασαν χωμάτινους όγκους. Αρκετές επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν ζημιές από την εισβολή νερών στα υπόγεια. Την ίδια ώρα ο ανεμοστρόβιλος που «σάρωσε» την περιοχή, ξερίζωσε δέντρα και ξήλωσε στέγες σπιτιών. Η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ προβλήματα υπήρξαν και με την ΔΕΗ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Το χαλάζι που έπεσε και έπληξε επίσης τη Μεγάρχη και το Πρίνος αφάνισε τις καλλιέργειες στα χωράφια ενώ ζημιές υπέστησαν και κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Από τη μανία της φύσης δε γλίτωσαν ακόμη και θερμοκήπια ή αμπελώνες, οι οποίοι διέθεταν αντιχαλαζική προστασία με δίχτυ. Οι ισχυροί άνεμοι ευνοούσαν ώστε να μπαίνει το χαλάζι από το κενά του διχτυού, με αποτέλεσμα και αμπελώνες να υποστούν καταστροφές.

Λίγες μέρες μετά, η τραγωδία αποκαλύπτεται: Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα καλαμπόκια, δεδομένου ότι είναι η περίοδος της συγκομιδής καθώς και στα καρπούζια και τα πεπόνια. Οι αγρότες αυτών των περιοχών είναι σε απόγνωση και ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να μην επαναληφθούν φαινόμενα καταγραφής των ζημιών μήνες μετά την καταστροφή.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια επιχειρήσεις και δίκτυα των περιοχών που βίωσαν το καταστροφικό μένος του καιρού;

2. Θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

3. Πότε θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και πότε θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές;

Ο Ερωτών Βουλευτής της ΝΔ

Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn