Στα Τρίκαλα με κυβερνητικό κλιμάκιο για την έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση των αγροτών

Οι αγρότες θα αποζημιωθούν για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», σύμφωνα με όσα επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στα Μεγάλα Καλύβια, στα Τρίκαλα.

Ο Τρικαλινός Υφυπουργός επισκέφθηκε τα Μεγάλα Καλύβια, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα. Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης η Βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κρανιάς.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, η κατεστραμμένη παραγωγή θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
Δεύτερον, το φυτικό κεφάλαιο, οι σταυλικές εγκαταστάσεις και τα αποθηκευμένα σε αυτές εμπορεύματα θα αποζημιωθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).
Τρίτον, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις προσχώσεις αδρανών και άλλων φερτών υλικών στα χωράφια που πλημμύρισαν, ο μηχανολογικός εξοπλισμός (τρακτέρ ψεκαστικά κ.ά.), καθώς και οι σωλήνες μεταφοράς νερού που δεν καλύπτονται από τα ΠΣΕΑ, θα αποζημιωθούν από τον απαλλακτικό κανονισμό που για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθεί στην περιοχή.

Στη σύσκεψη, αναφέρθηκε ακόμα ότι μια πρώτη προκαταβολή των αποζημιώσεων θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες έως ότου πραγματοποιηθεί η πλήρης εκκαθάριση των αποζημιώσεων. .

Επίσης, κατέστη σαφές ότι για όσους επλήγησαν από τον «Ιανό» αποσυνδέεται από την ελάχιστη παράδοση η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ ανακοίνωσαν ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απογραφή των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο (αιγοπρόβατα, βοοειδή και μελισσοσμήνη) και ότι το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα θα ενισχυθεί με επιπλέον 50 εκτιμητές για να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις ζημιών.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn