«Στο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν το επόμενο ψέμα»

«Η υπόσχεση για ονομαστικό κούρεμα Χρέους αποδείχθηκε μια ακόμη φενάκη και κανείς δεν το συζητάει», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο πρ. υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Τρικάλων και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας. Όπως εξηγεί ο βουλευτής της Ν.Δ., «αντίθετα, βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει ως τεράστια επιτυχία μια λεκτική αναφορά για διευθέτηση του ελληνικού Χρέους».

Ο κ. Σκρέκας κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για ανυπαρξία στρατηγικής, ότι έχει μόνο γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και την παραμονή του στην εξουσία, ενώ η χώρα καταρρέει και οι επενδυτές φεύγουν. Σχετικά με το προχθεσινό Eurogroup επισημαίνει ότι «η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η δόση θα είναι μισή. Η Ελλάδα θα πάρει 8,5 δισ. μόνο, από τα 13,5 που έπρεπε να μας έχουν δώσει οι Θεσμοί. Επιπλέον, οριστική λύση για το Χρέος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μη δημοσιεύει θετικό “πιστοποιητικό” βιωσιμότητας DSA, και άρα να καθίσταται αμφίβολη η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης». Όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στις αγορές, εξηγεί ότι αυτή, για να γίνει με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού προυποθέτει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά η κατανάλωση πέφτει και οι επενδυτές φεύγουν μετά την καταστροφική οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό χαρτί της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ήταν το Χρέος. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση υπέστη ήττα;

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν αποδειχθεί πλήρως αναξιόπιστοι στις υποσχέσεις τους και αναποτελεσματικοί στη διακυβέρνηση της χώρας. Το θέμα του Χρέους είναι η νέα και πιο ηχηρή διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά, ο οποίος φέρεται να αναζητά ένα νέο αφήγημα. Ο κ. Τσίπρας σε ένα παραλήρημα λαϊκισμού και δημαγωγίας υποσχόταν προεκλογικά στους Έλληνες ονομαστικό κούρεμα Χρέους, και ταυτόχρονα κατηγορούσε τη Ν.Δ. ότι η επιδίωξή της για διευθέτηση του Χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Δυόμιση χρόνια μετά, με τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας, αποδείχτηκε το μέγεθος της εξαπάτησης. Η υπόσχεση για ονομαστικό κούρεμα Χρέους αποδείχθηκε μια ακόμη φενάκη και κανείς δεν το συζητάει.
Αντίθετα, βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει ως τεράστια επιτυχία μια λεκτική αναφορά για διευθέτηση του ελληνικού Χρέους στο κλείσιμο του παρόντος προγράμματος στο “βαθμό” που θα χρειαστεί».

Ποια η άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το Χρέος;

«Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες εβδομάδες πανηγύριζε ότι θα φορέσει γραβάτα και ότι η λύση που δήθεν προωθούνταν ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή. Μερικές ημέρες αργότερα, έλεγε ότι “δε θα γυρίσει και με φέσι”. Η πολλοστή αυτοδιάψευση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δυόμιση χρόνια κινείται χωρίς στρατηγική, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς στόχο, με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η κυβέρνηση πάει στις συζητήσεις χωρίς σαφείς θέσεις, και επειδή ο κ. Τσίπρας “προδίδει” συνεχώς του βουλευτές του, αφού προηγουμένως τους έχει πείσει να ψηφίσουν αυτά που φέρνει, επιδίδεται συνεχώς σε μια προσπάθεια ανεύρεσης ενός νέου αφηγήματος για να δικαιολογηθεί».

Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για το Χρέος θα πάει μετά τις γερμανικές εκλογές, το 2018. Ο κ. Σόιμπλε το είχε ξεκαθαρίσει. Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση επέμενε να το βάλει τώρα;

«Δυστυχώς, η ανυπαρξία στρατηγικής οδηγεί σε διαδοχικά λάθη την κυβέρνηση και σε τέλμα τη χώρα. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι μία: ο κ. Τσίπρας εγκλωβίστηκε στο θέμα του Χρέους, καθυστέρησε τραγικά τη διαπραγμάτευση, έφερε 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας μέσα σε 2,5 χρόνια, και την Οικονομία σε ύφεση. Με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και την παραμονή στην εξουσία, η κυβέρνηση εστιάστηκε στο Χρέος χωρίς τελικά να πάρει τίποτα, παρά μόνο κάποιες αναφορές, ενώ από την άλλη η χώρα καταρρέει και οι επενδυτές φεύγουν».

Τι σημαίνει για τη χώρα και για την επιστροφή στην ανάπτυξη η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE);

«Θα σημαίνει μια ακόμη διάψευση του κ. Τσίπρα και μια ακόμη χαμένη ευκαιρία να βελτιωθεί η ρευστότητα στην ελληνική αγορά, και άρα να βοηθηθεί η ρευστότητα. Ο κ. Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2016 στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ενώπιον των συντρόφων του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με οριστική λύση για το Χρέος και ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η δόση θα είναι μισή. Η Ελλάδα θα πάρει 8,5 δισ. μόνο, από τα 13,5 που έπρεπε να μας έχουν δώσει οι Θεσμοί. Επιπλέον, οριστική λύση για το Χρέος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να μη δημοσιεύει θετικό “πιστοποιητικό” βιωσιμότητας DSA, και άρα να καθίσταται αμφίβολη η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Για άλλη μια φορά όλες οι ελπίδες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν φρούδες και οι υποσχέσεις του κάλπικες».

Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί έξοδος της Ελλάδας στις αγορές;

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού προϋποθέτει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και σταθερή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ανάπτυξη και δημοσιονομικοί στόχοι προϋποθέτουν αύξηση των επενδύσεων και αύξηση της κατανάλωσης. Η κατανάλωση πέφτει και οι επενδυτές φεύγουν μετά την καταστροφική οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνει ασταμάτητα φόρους και εισφορές. Ακόμη και αυτές οι επενδύσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ελληνικός χρυσός στη Χαλκιδική και το Ελληνικό, καρκινοβατούν κάτω από τις ιδεοληψίες και τις κομματικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης. Και βέβαια, η γραφειοκρατία και τα εμπόδια από τους παλαιοκρατιστές ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ αναβιώνουν».

Η θέση της Ν.Δ. ποια είναι; Να φύγει ή να παραμείνει το ΔΝΤ; Και με ποιο ρόλο;

«Μετά και την προχθεσινή Συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup, το ΔΝΤ μένει μέχρι το τέλος του προγράμματος, οπότε δεν είναι κάτι που συζητείται».

Κύριε Σκρέκα, ας περάσουμε και σε θέματα του τομέα σας. Η κυβέρνηση όλο μιλάει για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά στον τομέα της Ενέργειας οι επενδύσεις δεν προχωρούν. Τι είναι αυτό που τις αναστέλλει;

«Η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση και υποχρέωση της χώρας απέναντι στην ενεργειακή στρατηγική της Ε.Ε., που μπορεί να διασφαλίσει ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και πολλαπλές επιλογές σε ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές, και που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση καταδεικνύει προχειρότητα και προσκόλληση στο δόγμα του κρατισμού. Νομοθετεί χωρίς στρατηγική και ολοκληρωμένο πλάνο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, ενίοτε για τις ΑΠΕ και ενίοτε για το μοντέλο-στόχο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ή το μέλλον των ενεργειακών εταιριών. Έφτασε τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, τορπίλισε την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τελικά βαφτίζει τα ΝΟΜΕ “άνοιγμα της αγοράς”. Όλα αυτά δίνουν αρνητικό σήμα στους εγχώριους και ξένους επενδυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας».

Η Ν.Δ., αν γίνει κυβέρνηση, πώς θα προσελκύσει επενδύσεις όταν η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει χρόνια τώρα;

«Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα καταργήσουν γραφειοκρατικά εμπόδια και θα διευκολύνουν την έναρξη των εκατοντάδων επενδύσεων που σήμερα λιμνάζουν και εμποδίζονται από την ιδεοληπτική κυβέρνηση και τους εκλεκτούς της. Να θυμίσω ότι ως υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, ενεργοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο των προκατόχων μου, κατήργησα την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας σε περισσότερα από 1.000 επαγγέλματα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας να διαλύσει τα αχρείαστα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Πιστεύετε ότι το ενδεχόμενο των εκλογών έχει απομακρυνθεί;

«Με κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί την εύκολη λύση διαφυγής και απεγκλωβισμού από τα δύσκολα. Οι μνήμες του 2015 με δύο προσφυγές στις κάλπες και ένα δημοψήφισμα μέσα σε εννέα μήνες, είναι νωπές. Ωστόσο, καθώς η παρούσα κυβέρνηση όσο περισσότερο μένει στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερο κακό κάνει στη χώρα, η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί τη λύση για τη διάσωση της χώρας από τη φορολαίλαπα και το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον που η σημερινή κυβέρνηση επιβάλλει».

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn