Συμφωνία για επενδύσεις 560 εκατ. ευρώ στον αγροτικό τομέα

Το δρόμο για επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ στον αγροτικό τομέα ανοίγουν οι συμβάσεις που υπέγραψαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός κ. Κώστας Σκρέκας επισήμανε τη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθήσει να παραμείνουν οι αγρότες και ειδικά οι νέοι στην ύπαιθρο.

«Οφείλουμε σεβασμό στους αγρότες γιατί εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και παράλληλα θα στηρίξει το εισόδημα τους», είπε ο κ. Σκρέκας. Πρέπει «να προετοιμάσουμε τους αγρότες για την κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

Η υπογραφή των συμβάσεων είναι το αποτέλεσμα των επίμονων διαβουλεύσεων που είχε για πολλούς μήνες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών. Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο κ. Σκρέκας με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Andrew Mc Dowell.

Τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες θα έχουν ευνοϊκούς όρους, διάρκεια ως 15 έτη και περίοδο χάριτος ως 5 χρόνια. Βασικός όρος της συμφωνίας είναι ότι τουλάχιστον το 10% του συνολικού ποσού να κατευθυνθεί σε νέους αγρότες. Με το πρόγραμμα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, την αγορά μηχανημάτων και εφοδίων, για κτιριακές υποδομές και άλλα.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn