«Συνέντευξη στο Κάλπη 19 της εφημερίδας Παραπολιτικά παραχώρησε ο Κώστας Σκρέκας»

«Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυγά για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις στην οικονομία, να χτίσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, να ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», τονίζει μιλώντας στο «Κ19» ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.∆. και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος μας είναι η ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ασφάλειας».

 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20%. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος έχει πειστεί και παραδέχεται ότι η Νέα ∆ημοκρατία θα εφαρμόσει άμεσα το πρόγραμμά της. Οπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο είναι και ο ελληνικός λαός, ο οποίος θεωρεί αξιόπιστο και ρεαλιστικό το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει από την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ανέξοδος λαϊκισμός, η προεκλογική ψηφοθηρία και η κινδυνολογία των συντρόφων του κ. Τσακαλώτου έπεσαν στο κενό.

 

 Ναι, αλλά ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι η μείωση της φορολογίας δεν θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα.

Συμφωνούμε και με αυτή την παραδοχή. Προφανώς, εάν η μείωση των φόρων δεν είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου, μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα. Εάν όμως η μείωση των φόρων ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απελευθέρωση των επενδύσεων, τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τότε ο πλούτος στην οικονομία θα αυξηθεί και τα έσοδα του κράτους θα είναι υψηλότερα, μολονότι οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι. Θέλουμε να μεγαλώσουμε την «πίτα», για να μειώσουμε και όχι να μοιράσουμε τη φτώχεια. Η ισχυρή, διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς άνω του 3% θα επιτρέψει τη μείωση της εξοντωτικής φορολογίας, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

 

• Σε ποιους άξονες πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την επούλωση των πληγών της μνημονιακής περιόδου και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας μας;

Αυτό που λείπει σήμερα είναι η πολιτική βούληση για την άμεση εφαρμογή ενός πακέτου γενναίων μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίσει την πορεία της χώρας προς την ισχυρή ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, η κυβέρνηση της Νέας ∆ημοκρατίας, δεν θα δεσμεύεται από κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Είμαστε αποφασισμένοι να «σπάσουμε αυγά» για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις στην οικονομία, να χτίσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, να προωθήσουμε την καινοτομία, να ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις σε τέσσερις τομείς: στη μείωση των φορολογικών βαρών, με ισχυρά κίνητρα για νέες, παραγωγικές επενδύσεις και για πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στους συμπολίτες μας. Η Νέα ∆ημοκρατία έχει διαμορφώσει ένα σύγχρονο, κοστολογημένο πρόγραμμα, που θα θέσει σε εφαρμογή από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης.

 

• Είτε διαθέτει αυτοδυναμία είτε όχι;
Ο στόχος μας είναι η ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ασφάλειας. Επιδιώκουμε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, καθώς ερχόμαστε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες και να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τον διχασμό. Γι’ αυτό ζητούμε καθαρή εντολή από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς συμβιβασμούς και καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, θα συνεργαστούμε στενά και σε κυβερνητικό επίπεδο με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που θέλουν να αλλάξει σελίδα η χώρα μας, πέρα από δογματισμούς και ιδεοληψίες. Εκφράζουμε όλους τους Έλληνες και θα υπηρετήσουμε πιστά τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

 

 Η ΔΕΗ είναι ο μεγάλος ασθενής της εθνικής οικονομίας και δείχνει να οδεύει προς την κατάρρευση. Πώς θα αποτραπεί αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο;

Πράγματι, οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της ΔΕΗ ήταν καταστροφικοί. Μια εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ το 2014 έφθασε το 2018 να καταγράψει ζημίες άνω των 900 εκατ. ευρώ. Απαξίωσαν μια εταιρεία που αποτελεί αιμοδότη για την οικονομία, προκειμένου να ικανοποιήσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Η διάσωση και η εξυγίανση της ΔΕΗ θα είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΔΕΗ πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της με διαδικασίες αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Η ΔΕΗ είναι ένας εθνικός αναπτυξιακός πυλώνας, απολύτως απαραίτητος στο πλαίσιο μιας απελευθερωμένης, ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, με προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεταποίηση. Ως εκ τούτου, είναι μονόδρομος η εξυγίανση και η αναγέννηση της Επιχείρησης προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn