Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα στην ψηφιακή εφημερίδα POLITICAL

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης μία νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας. Περιλαμβάνει περιορισμό εκπτώσεων από τους προμηθευτές, απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που αυξάνεται η τιμή τους, καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι, πλαφόν στο  μικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα. Γιατί πιστεύετε ότι με αυτά τα μέτρα θα μειωθεί ο πληθωρισμός;

Οι τέσσερις κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι διαρθρωτικές. Διορθώνουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στο εμπόριο. Εξασφαλίζουν και προωθούν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά προς όφελος όλων των νοικοκυριών.

Τα μέτρα έχουν  αρχίσει να αποδίδουν. Περίπου 4.000 βασικά και ταχυκίνητα προϊόντα έχουν ήδη μειωμένη τιμή που φτάνει το 17%, ενώ στο βρεφικό γάλα, ένα τόσο βασικό προϊόν για κάθε οικογένεια, οι μειώσεις αγγίζουν μεσοσταθμικά το 15%. Χαρακτηριστικό  είναι ότι υπάρχει μείωση στις ανατιμήσεις που αγγίζει το 80% τον Φεβρουάριο του ’24 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ’23 και έχουν μειωθεί οι τιμές σε 4.000 προϊόντα. Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά.

Υπάρχει όντως μία εμφανής μείωση σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά, βρεφικά είδη και το βρεφικό γάλα. Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσουν;

Οι παρεμβάσεις μας είναι μόνιμου χαρακτήρα και έχουν στόχο να αλλάξουν αθέμιτες πρακτικές που νόθευαν για χρόνια το κριτήριο του καταναλωτή. Υλοποιήσαμε σκληρά μέτρα που δεν έχει λάβει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Αν χρειαστεί μάλιστα δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και επιπλέον παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται αμείωτοι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όποιος παρανομεί,  θα πληρώνει το ανάλογο αντίτιμο.

Αποφασίσατε να υπάρξει καλάθι Σαρακοστής. Τι θα περιλαμβάνει; Θα υπάρξει και καλάθι Πάσχα;

Το Καλάθι της Σαρακοστής που θα ισχύσει ως τις 4 Μαΐου, θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν σε προσιτές τιμές χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες και κατεψυγμένα θαλασσινά. Φέτος, το Καλάθι της Σαρακοστής κοστίζει φθηνότερα ή το  ίδιο σε σχέση με το 2023. Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενές μας πρωτοβουλίες τη στιγμή που, ενώ κάποιοι υποτίμησαν τη δυναμική των μέτρων, αυτές έχουν αγκαλιαστεί από την αγορά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

 

Τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το αρμόδιο ελεγκτικό σώμα του υπουργείου εισπράττονται; Υπάρχει συμμόρφωση;

Τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και ανακοινώνονται, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, γεγονός που αναδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης να παρέμβει καθολικά και καταλυτικά στην αγορά. Και ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα πριν από λίγες ημέρες: Όποιος παραβιάζει τον νόμο, θα πληρώσει πρόστιμο. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ γίνονται προς όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς την παραμικρή εξαίρεση ή διάκριση. Το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024 έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσοστό έχει ήδη εισπραχθεί ή έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη στην εφορία. Μάλιστα, έχω προσκομίσει και τα αντίστοιχα αποδεικτικά πληρωμής στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφιβολία. Οι εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο, υποχρεούνται να διορθώσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους και οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί επανέρχονται και ελέγχουν αν έχουν συμμορφωθεί.

Βρίσκονται και άλλες πολυεθνικές στο στόχαστρο του υπουργείου;

Όλοι ελέγχονται και αυτό πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν γίνεται η παραμικρή έκπτωση στους ελέγχους, είτε αφορά πολυεθνική είτε μικρότερη εταιρεία και το έχουμε αποδείξει. Οι έλεγχοί μας είναι καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί. Όποιος παραβιάσει τον νόμο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνησή μας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οφείλει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει το διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους του. Τα ονόματα ανακοινώνονται για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους.

ΔΙΜΕΑ: Πότε θα δούμε να ενισχύεται με στελέχη αυτό το κρίσιμο όπως φαίνεται εργαλείο του υπουργείου;

Η ΔΙΜΕΑ είναι μια μάχιμη ελεγκτική υπηρεσία που συστάθηκε επί δικής μας διακυβέρνησης και η οποία καθημερινά σαρώνει εξονυχιστικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Έχει ήδη επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στο κομμάτι των ελέγχων στην αγορά, την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με προσωπικό αλλά και με εξοπλισμό μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υπάρξει σύντομα νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Μπορεί να αντισταθμίσει τον ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής;

Ο κατώτατος μισθός βρισκόταν στα 650 ευρώ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία το 2019. Από την 1η Απριλίου θα είναι άνω των 800 ευρώ. Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ. Από το 2019 οι μισθοί στη χώρα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20%. Η ανεργία μειώνεται, ο ανταγωνισμός ενισχύεται και αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να πληρώνουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Οι υψηλότερες αποδοχές για όλους τους πολίτες αποτελεί ριζική, διαρθρωτική και δυναμική λύση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει, οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν και αυτή είναι η μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Πριν λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα περιπετειώδες συνέδριο ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει εσωκομματικά θέματα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Πώς κρίνετε συνολικά την αντιπολίτευση στην Ελλάδα;

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα εσωκομματικά των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που απέχει από την κατανόηση της πραγματικότητας και την ίδια την κοινωνία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση, αγνοώντας τα προβλήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Η κοινωνία μάς παρακολουθεί όλους και μας κρίνει. Και αυτό αποτυπώνεται στην κάλπη.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn