«Ξεπαγώνουν» επενδύσεις 1,5 δις ευρώ στον αγροτικό τομέα»

Στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μείωση του κόστους ενέργειας και άρδευσης, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 «Πρωινοί τύποι».

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα «ξεπαγώσουν» επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, είπε ο κ. Σκρέκας, υπενθυμίζοντας ότι αυτές οι επενδύσεις παρέμειναν μπλοκαρισμένες τα τρία προηγούμενα χρόνια. Τα σχετικά προγράμματα θα αρχίσουν να αρχίζουν να «τρέχουν» από το Νοέμβριο και θα έχουν πλήρως ενεργοποιηθεί ως τον Ιανουάριο, ώστε οι αγρότες να μπορούν να υλοποιήσουν έργα για τον εκσυγχρονισμό και την εκμηχάνιση της αγροτικής παραγωγής. Ως το 70% των κονδυλίων προέρχεται από κοινοτικά κεφάλαια.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα. Έτεροι βασικοί άξονες, όπως επισήμανε ο Υφυπουργός, είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και άρδευσης.

Στον πρώτο τομέα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την εφαρμογή προγράμματος που θα βοηθά τους αγρότες στην κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να μπορούν να εξοικονομήσουν τα χρήματα που σήμερα δαπανούν για ηλεκτρικό ρεύμα.

Στον δεύτερο τομέα, ετοιμάζεται πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί τονεκσυχρονισμό/αντικατάσταση αρδευτικών συστημάτων, ώστε να τερματισθεί η σπατάλη νερού και οι παραγωγοί να έχουν χαμηλότερο κόστος άρδευσης. Δυστυχώς, όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, η χώρα μας είναι ουραγός στη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων (βρόχινο νερό), αντλώντας κάθε χρόνο από τα υπόγεια αποθέματα ποσότητες που ισοδυναμούν με 600 λίμνες Μαραθώνα.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και να καλύπτονται οι δαπάνες για όλες οι ζημιές. Όπως είπε, η Κυβέρνηση παρέλαβε έναν Οργανισμό που λειτουργεί με τον ίδιο Κανονισμό από τη δεκαετία του 1950 και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η κυριότερη εκ των οποίων είναι η αλλαγή του θετικού ισοζυγίου εισφορών/αποζημιώσεων που διέθετε μέχρι και το 2014.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική κοινωνία και τη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής με μέτρα όπως είναι και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την περίοδο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για ένα ευρώ μείωση στις συντάξεις.

Κοινοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn